DANmark vindmøller

20 års vedvarende innovation og udvikling på Folkecenteret har resulteret i en serie af avancerede og pålidelige vindturbiner med en størrelse på mellem 22 til 525 kW, kaldet DANmark serien. Vindmøllerne blev godkendte af RISØs laboratorium og har vist deres pålidelighed og evne til at producere energi i praksis.

Vindmøller i DANmark serien er karakteriseret ved enkelhed og et innovativt design. Vigtige komponenter er et kraftigt centrum, tre blads rotor med tip bremser fra større producenter af vinger, integreret kompakt gearboks, indsugningsgenerator, negative krumpassere til at bremse og et hydraulisk eller elektrisk drejesystem.

Baseret på Folkecenterets konstruktions manualer har forskellige producenter bygget mere end 150 enheder af DANmark møllerne og et stort antal afledninger produceret af ledende producenter.

Til øer eller fjerne lokaliteter med begrænset infrastruktur foretrækkes måske mindre vindmøller (75 kW, 100 W, 150 kW). DANmark 75 kW vindturbinen blev installeret på Folkecenterets testområde i 1984 og har siden da produceret 140 MWh/pr år siden da. Lignende vindmøller er blevet indstalleret på øen Fernando de Noronha i Brsilien, nær ved Gdansk i Polen og i det nordlige Rusland.

Folkecenteret har udviklet en 7,5 kW vindmølle baseret på Folkecenterets viden med henblik på uddannelse. UNImøllen er designet med de samme komponenter som de større møller, men i en mindre skala. Den er derfor meget anvendelig til uddannelse og tests.

DANmark 525 W vindmøllen er udviklet i 1992 på Folkecenteret og er den mest krafige DANmark vindmølle. EU kommissionen støttede udviklingen med Tacke, Rheine i Tyskland som projekt partner. Prototypen blev installeret i Hanstholm ved Vesterhavet og har været i funktion lige siden med en gennemsnitlig produktion på 1,4 GWh pr år.

DANmark vindmølle
Opsætning af DANmark
75 kW vindmølle ved Folkecenteret
 
DANmark vindmølle
Inspektion af vingerne før en 150 kW mølle bliver rejst
 
DANmark vindmølle
DANmark
150 kW vindmølle
 
DANmark vindmølle
DANmark
100 kW vindmølle
 
DANmark vindmølle
DANmark
200 kW vindmølle