Folkecenterets brintbil.

Ombygget Ford Focus

Folkecenteret leverer viden om ombygning af benzin forbrændingsmotorer.

Folkecenteret leverer viden om konvertering af diesel forbrændings motorer.

Over hele verden er bilindustrien meget involveret i udviklingen af brintbil teknologien. Brændselsceller er den primære energi omstillingsteknologi i det lange løb. Men brændselsceller er meget dyre sammenlignet med forbrændingsmotorer. Alene prisen på brændselscellerne til en bil med den samme kraft som en to liters Ford Focus er ti gange mere den totale pris H2 konverteret bil. Derfor vil der være en overgangsfase, hvor den robuste og billige stempelmotor vil blive foretrukket frem for brændselscellerne.

Brint i den danske transport sektor
Brint i den danske transport sektor.

System koncept for H2 ombygning
System konceptet i Folkecenterets H2 Ford Focus ombygning.
 

Forbrændingsmotor ombygget til brint.

Forbrændingsmotor konverteret til hydrogen.

Folkecenteret har konverteret en standard Ford Focus 2 liters motor til at køre på hydrogen. En højtrykstank på 90 liter er placeret i bagenden af bilen, samtidigt med at kontrol- og sikkerhedsudstyr er blevet udviklet.

Udviklingen skete på Folkecenterets initiativ og det var også centeret, som koordinerede projektet, som blev udført i samarbejde med mindre og mellemstore virksomheder og udenlandske laboratorier. En prototype bil er blevet konverteret og testet. De intellektuelle rettigheder tilhører Folkecenteret. Bilen blev for første gang præsenteret for offentligheden i juli 2003. Projektet fik støtte fra Brint programmet under energistyrelsen.

Vi har valgt et koncept i hvilket motoren starter med at bruge benzin og derefter skifter automatisk til hydrogen, når motorens omdrejninger og belastning øges. Dette giver en blød opstart kombineret med muligheden for at bruge benzin eller ethanol som back up i nødstilfælde, eller hvis man skal køre langt.

Der er lavet nogle modifikationer i cylinder hovedet. Også gasleveringssystemet til brintspidserne og luftventilernes rør er nyudviklet. Et innovativt, meget præcist elektronisk kontrolsystem af benzin og hydrogen strømmen er baseret på motorens hastighed og last. Ford Focus motoren leverer nu 46 hestekræfter ved 4800 omdrejninger i minuttet, hvilket er tilstrækkeligt til at opnå en højeste hastighed på 110 kilometer i timen.

Den første brintbil i Danmark
Folkecenteret har ombygget den første brintbil i Danmark.
Brintmotor
Brintmotor på test bænken.
H2 forbrænding
3-dimensional grafisk kurve over H2
forbrænding i cylinderen på Ford Focus.
Energi kurver
Energi kurver for 2-liter Ford Focus, benzin og
 hydrogen(nederste kurve).
Ombygget Ford Focus
Denne brintbil er en ombygget Ford Focus.