Elcykler

Af Nicolaj Stenkjær, oktober 2010.

 

Elcykler giver mulighed for forureningsfri transport ved hjælp af vedvarende energikilder og kan samtidig kombinere sund motion med nødvendig transport.

En elcykel kan give en større glæde ved at cykle og dermed give en større lyst til at cykle, så den forurenende bil bliver brugt mindre og man får mere motion. I stedet for at købe en almindelig cykel eller en knallert kan man kombinere motionen fra en cykel med en knallerts hjælpemotor.

Der er to forskellige kombinationsmuligheder indenfor elcykler:

1. Cykel hvor elkraften hjælper til med at drive cyklen.
2. Cykel hvor elkraften alene driver cyklen.

Elcykler kom til Danmark for første gang omkring år 1998 og tidligere var elcykler for det meste noget som ældre mennesker eller handicappede anvendte, men i dag er det langsomt ved at ændre sig, så også almindelige mennesker bruger elcykler. En vigtig forklaring er, at moderne elcykler har fået mere moderne design og efterhånden ligner enhver anden cykel.

I Holland, som er et land, hvor der traditionelt bliver cyklet meget, blev der i år 2007 solgt 100.000 elcykler, hvilket svarer til omtrent 10 % af markedet.

I Danmark blev der i år 2009 solgt 520.000 cykler, hvoraf 3-4% var elcykler.

I starten var det mest personer med fysiske skavanker, der købte elcykler, men efterhånden som tiden går bliver det mere og mere yngre mennesker, der ønsker at pendle til arbejde.

Danske forhandlere af elcykler har mennesker som har lidt mere end ti kilometer til arbejde som målgruppe.

Elcyklen kan fungere som erstatning for en knallert eller bil nr. to takket være dens store rækkevidde. Den mest almindelige rækkevidde er 30-50 km, men nogle mærker har op til 60-140 km rækkevidde.

På verdensplan sælges cykler i milliontal og dette tal ventes at stige, fordi priserne på elcykler hele tiden falder, mens kvaliteten bliver bedre og bedre – cyklerne kører længere og længer på en opladning samtidigt med at batterierne bliver lettere og designet pænere.

Elcykler vejer typisk omtrent fire kilo mere end almindelige cykler, men ligner dem fuldstændigt. Ved nogle cykler kan man slå motoren fra og så fungerer den som en helt almindelig cykel.

Prisen på elcykler

Prisen for en elcykel ligger på mellem 5 – 15.000kroner. Den store prisforskel kan typisk forklares i forskel i størrelsen på cyklens batteri – jo større et batteri jo længere kan en elcykel køre på en opladning.

De fleste elcykler bliver fremstillet i Kina, men i dag bliver der også fremstillet elcykler i Danmark, England, Italien og Tyskland.

Batterier til elcykler

Inden man køber en elcykel skal man være opmærksom på hvilke typer batterier cyklen bruger, batteriernes levetid og hvor meget de koster.
En typisk elcykel kan køre omtrent 25km på en opladning og lithium batterier til en elcykel kan oplades ved hjælp af en oplader, der svarer til dem man bruger til mobiltelefoner. Batterierne kan holde i omtrent tre år.

Det bedste er at anvende lithium batterier frem for de gamle typer, som har et højt indhold af tungmetaller og ikke holder så længe. Der er to typer af lithium batterier - litium polymer og litium ion. Litium polymer er både mest effektivt og miljøvenligt.

Inden man køber en elcykel er det en god ide at prøve den uden strøm på. Nogle modeller er kan være meget svære at køre uden strøm og det kan være et problem, hvis man en dag skulle løbe tør for strøm.

De fleste elcykler er bygget således, at motoren slår fra når hastigheden kommer over ca. 25km i timen, men så kan man også holde den hastighed, selv om der er modvind eller det går op ad bakke.

Links

Dansk Cyklist Forbund

Electric Bikes

Light Electric Vehicles

Velo City

FPN.dk

Sandheden om elcykler - en kvinde fortæller om sine erfaringer med elcykler

 

 

Elcykel, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

 

Elcykel, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

 

Elcykel, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi