Elknallerter

Af Nicolaj Stenkjær, december 2009, opdateret oktober 2014.

 

Elknallerter er en mellemting mellem elbiler og elcykler med den store fordel, at de stort set ikke forurener eller støjer.

I Danmark er der i dag omkring 160.000 knallerter som forurener og støjer. Luftforureningen fra de ca. 160.000 traditionelle knallerter der findes i dag koster ca. 50 menneskeliv om året.

Disse knallerter kunne med fordel afløses af elknallerter, som stort set ikke forurener og slet ikke støjer.

Knallerter opdeles i to kategorier: en lille som højst kan køre 30km i timen og en større som kan køre 45km i timen, også kaldet en EU-knallert.

En lille elknallert kører højst 30km i timen og skal køre på cykelstien. Eneste krav til føreren er et knallertkørekort eller at man er over 18år og har en ansvarsforsikring. En elknallert til højst 30km i timen koster omtrent 5øre pr. kørt kilometer. En lille elektrisk knallert har en rækkevidde på 35-40 km. pr. opladning. Batteriernes levetid kan være op til 10.000 kørte km.

En knallert 45 kræver almindeligt kørekort og skal køre på vejen, den koster omtrent 12 øre pr. kørt kilometer. En stor elektrisk knallert har en rækkevidde på 50 km. pr. opladning.

Prisen for en elektrisk knallert er på omtrent 6.800 DKK og op.
 

Fordele og ulemper ved elknallerter:

Fordele med el-drift:

- Stort set ingen CO2 udledning.
- Ingen udledning af aerosole partikler.
- Ingen trafikstøj.
- Slut med oliefingre.
- Kan oplades med vedvarende energi. - Den nærmeste 220 V stikkontakt er din "tankstation".
- Lynhurtig i optrækket (kvik i trafikken).
- Meget billig i drift.

Ulemper med el-drift:

- Rækkevidde afhænger af batterikapacitet og terræn.
- Ved hård frost reduceres rækkevidde lidt.
- Den er lidt dyrere i anskaffelse end en gammeldags knallert.
- Du kører lydløst. Du skal ses og ikke høres - brug derfor trafikvest.

Såfremt man har 6kilometer til arbejde så kan man på et år spare miljøet for en CO2 udledning på 95% eller 392,5 kg/år. Men i dette eksempel er der regnet med elektricitet produceret på et kraftværk, hvis elektriciteten i stedet kom fra vedvarende energikilder som eksempelvis vindmøller eller solceller ville forureningen være lig med nul.

Desuden er der mange andre giftstoffer i udstødningen fra en almindelig bil eller knallert.

Man kan spare omtrent 1.900DKK om året ved at bruge en elknallert frem for en almindelig bil til en daglig tur på 6km. Ifølge en undersøgelse fra Trafikministeriet er ca. 1/3 af den private bilkørsel i Danmark på under 5km.

Aerorider

En helt anden mulighed er aerorideren, som er en blanding af cykel, scooter og bil. Aerorideren består af en liggecykel, som har to hjul bagpå og et foran og desuden er der en eldrevet hjælpemotor, som alt sammen er dækket af en aerodynamisk kabine.

Aerorideren er registreret i Danmark som en 45 knallert, men den kan sagtens komme højere op i fart, derfor skal den også køre på selve vejbanen og har nummerplade og blinklys. Lige som en elcykel giver Aerorideren motion, forskellen er bare en større rækkevidde og ikke mindst fordelen ved at kunne transportere sig i tørvejr.

Prisen for en Aerorider er 70.000DKK, men er til gengæld billig i drift, ca. 3.500DKK i forsikring og et nyt dæk fås til 400DKK.

Elmotoren skal lades op efter 35-40 kilometers kørsel. Batteriet kan afmonteres og tages med hen til en stikkontakt, derefter kan det oplades på fire timer. Batteriet bruger 0,79kWh pr. opladning, så udgiften ligger på omtrent 1,5DKK. Mange steder kan man tanke gratis og desuden kan man investere i solceller, som kan oplade elcyklen, elknallerten eller elbilen i mange år kun for det som det koster at købe solcellerne. På den måde har man sin egen tankstation og er selvforsynende med energi til transport.

Dermed kan man endda tjene penge ved at anvende Aerorideren til transport til arbejde og dermed udnytte kørselsfradraget på skattekortet.

Links

The E-Bike Company

 

Elknallert, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Elknallert.

 

En Aerorider fra forskellige vinkler.

Aerorider, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi