Elbusser/Trolleybusser.

Af Nicolaj Stenkjær, januar 2008.

I mange europæiske storbyer kan man se elektriske busser eller trolleybusser, det har man også tidligere kunnet i Danmark.

Trolleybusser er elbusser, som får strømmen tilført fra ledninger. De første elbusser blev udviklet i England i 1800 tallet og kom første gang til Danmark i 1907. I 1993 og nogle år frem forsøgte HT sig med doubusser, det vil sige hybridbusser der var en kombination af trolley og diesel busser, men det blev opgivet.

Indbygger man batterier i trolleybusser, får man på samme tid høj effektivitet og fleksibilitet. I byernes centrum og på villavejene kører busserne på batteri og på indfaldsvejene på køreledninger. Samtidig lades batterierne op undervejs.

Ulemper ved trolleybusser:

- Afsporinger, hvor trolley busserne bliver afskåret fra ledningerne kan forekomme
- Behovet for ledninger giver en naturlig begrænsning i bussernes rækkevidde

Fordele ved trolley busser:

- Trolley busser er bedre end diesel busser på stejle bakker, fordi el er mere effektivt end diesel, eksempelvis bruger man trolley busser i San Fransisco, USA, som netop er kendt for sine meget stejle gader. Trolley busser er naturligvis også mere effektive på almindelig flad distance.
- Trolley busser forurener mindre end diesel busser, fordi el er en renere energikilde også selv om den produceres på basis af kul, som denne artikel viser.
- Trolley busser kan generere energi ved hjælp af kinetisk energi, når de bremser op, det er en proces der er kendt som regeneration.
- Trolley busser udsender ikke smog og er næsten lydløse I modsætning til diesel busser, der larmer og oser.
- I Kina tester man elbusser der kører uden ledninger. Energien til at drive busserne er lagret i supercapacitors, som hurtigt kan oplades ved stoppesteder.

Links:

Trolleymotion

Wikipedia