500 havvindmøller kan levere strøm nok til alle personbiler.

Af Gregers Oddershede, februar 2008.

Bedst økonomi ved elbiler.

Hvis man forestiller sig at alle personbiler i Danmark var udskiftet til elbiler, ville 500 store havvindmøller kunne levere strøm nok til dem alle. Det skyldes at et system med elbiler vil være ekstremt enkelt, og dermed indebære ekstremt små tab. Eksempelvis skulle der 1500 vindmøller til hvis den samme bilpark i stedet bestod af brintbiler. Og ifølge Danskenergi ville en typisk bilejer kunne spare 1300 l benzin pr. år ved at skifte over til en ren elbil. Mange elbiler kører mindst 60 km "på literen". Da der endvidere er få bevægelige dele på en elbil, vil den kræve noget mindre vedligeholdelse end de nuværende biler.

Sejt udseende.

Hvorfor er elbiler da ikke mere fremme i medierne? Måske skyldes det fordomme om at de er kedelige, ikke kører ret langt på en opladning, har lav topfart og en dårlig acceleration. Men disse fordomme holder ikke længere. F.eks. er der en elbil (Tesla - se nedenstående link) på det amerikanske marked, som accelerer fra 0-90 km/t på 4 sek., rækkevidden pr. opladning er på 3-400 km og som i øvrigt ser rigtig sej ud (se nedenstående link). Og en række andre bilfabrikker som f.eks. Volvo, Mitsubishi, Saab og den norske Think står og tripper for at markedsføre deres udgaver af elbiler indenfor meget kort tid.

Elbiler - lige til højre fod.

Med andre ord kan der på meget kort tid reduceres rigtig store udledninger af CO2, da vi jo har vindmølleteknologien klar og da elbilerne også er lige på trapperne. Det der mangler er en fortsat sikkerhed for afgiftsfrihed for elbiler samt investering i batteriernes opladnings/ombytningsmuligheder med intelligent styring, så det er billigst at oplade når vinden blæser. Alle disse bilbatterier vil tilsammen betyde kolossale lagringsmuligheder for vindenergien. I storbyerne sukker man efter frisk luft, og overvejer at lukke byerne for biltrafik. Det kunne effektivt og hurtigt løses med overgang til elbiler. Der satses i nogle sammenhænge meget på brint, som på lang sigt måske kan vise sig at være attraktivt på visse områder. Men forhåbentlig har man samtidig øje for de langt mere økonomiske elbiler, som virkelig kan gøre en forskel her og nu.
 
Tesla bilen: Teslamotors.com
Infoside om elbiler: Evguide.nu
Info om elbiler: Folkecenter.net