Danmarks første tankstation til biogas

af Nicolaj Stenkjaer, november 2010

Den 3. december 2009 åbnede den første tankstation til biogas biler i Danmark. Transportminister Lars Barfoed indviede anlægget, der ligger i København SV.

Danmark var pioner inden for biogas fra omtrent 1975 til 1998, men siden da er udviklingen næsten gået i stå. Årsagerne er dels politiske, idet dansk energipolitik siden 1998 har forsømt biogas og dels at der i Danmark er begrænset adgang til organisk affald, hvilket er nødvendig for at øge biogassens udbytte.

I Danmark bliver biogas anvendt til elektricitet og varme, men ikke til transport, selv om det er udbredt i mange andre lande, blandt andet Sverige. Årsagen til at biogas ikke bliver brugt til transport i Danmark er det danske skattesystem. I Danmark er hybridbiler, som både kan køre på benzin og biogas, pålagt lige så høje skatter og afgifter som almindelige biler.

Danmark har dog gode forudsætninger for at udnytte biogas til transport, idet Danmark er en landbrugsnation med et udbygget gasnet.

Mercedes og E.ON samarbejder om biogas til transport
Energiselskabet E.ON og bilproducenten Mercedes er de private virksomheder i Danmark, der gør mest for at fremme biogas til transport. Mercedes har udviklet flere biler, der kører på gas og E.ON leverer gas til flere tankstationer i Sverige og håber på at kunne gøre det samme i Danmark.

Stort potentiale i biogas til transport
Biogas har et stort potentiale til at blive fremtidens miljøvenlige alternativ til benzin og diesel. Biogas er fuldstændig CO2 neutralt og reducerer forureningen betydeligt. Desuden kan biogas indføres langt lettere og hurtigere end andre former for grønne teknologier, idet der allerede findes biler og lastvogne, som kan køre på gas.

Biogas kan fremstiles lokalt i Danmark og reducere importen af benzin og diesel. Biogasbiler er desuden anderledes end konventionelle biler ved at de støjer meget mindre.

En biogasmotor er stort set lige så stærk som en tilsvarende dieselmotor og kan køre op til 470 km på en tankfuld. Det er lige så sikkert at køre en biogasbil, som en almindelig bil, idet biogasbilerne er testet og certificeret efter gældende europæiske regler.

Biogasbiler er ca. 10 % dyrere end tilsvarende konventionelle biler og det samme gælder service. Så hvis biogasbiler skal udbredes i Danmark skal priserne på brændstof være betydeligt lavere end for almindelige biler eller biogasbiler skal fritages for afgifter lige som elbilerne.

Links
Bilpriser.dk 

Danskerne skal køre på biogas

Faktaark: biogas og transport

Danmarks første biogas tankstation indvies 
 

 

Biogasbil, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

En af de tidligste biogasbiler.

Biogasbil, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

En mere moderne biogasbil.

Biogasbil, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Transportminister Lars Barfoed indvier Danmarks første tankstation for biogasbiler.

Kilde: www.eon.se