Passiv solvarme

af Nicolaj Stenkjær, maj 2011


Passiv solvarme er den varme der kommer ind gennem bygningens vinduer og varmer bygningen op – det vil sige en slags drivhuseffekt

Passiv solvarme kan udnyttes ved at bygge boliger, så de oplagrer mest mulig solvarme om dagen for derefter at afgive solvarmen i de køligere nattetimer.

Beton og mure er bedst til at oplagre varme og man kan øge effekten ved at anbringe flest mulige vinduer på sydsiden af boligen for at få så meget sollys indenfor som muligt.

Når solens varme er inde i bygningen kan vinduesglas holde på varmen og dermed forbedre varmeudnyttelsen. Hertil kan man bruge lavemissionsglas/energiruder, der reflekterer varmestrålerne tilbage i lokalet.

Passiv solvarme kan være vanskeligt at regulere, da man ikke kan skrue op og ned for solen, men ventilation og solafskærmning kan være en god hjælp. Planter såvel ude som inde kan være med til at give solafskærmning.

Adderet passiv solvarme
En anden form for passiv solvarme kaldes for adderet passiv solvarme og er den form for solvarme, som optages gennem udestuer eller glasarealer og føres videre ind i huset.

Fordele ved passiv solvarme
Passiv solvarme er gratis efter at boligen er opført og vedligeholdelsesfri.

Udover at give varme giver passiv solvarme også gode lysforhold og bedre muligheder for planterne i boligen.

Sten og tegl i bygningen kan optage og lagre varmen  og frigive den om natten.

Links

De Store Bygningers Økologi  

Bolius

Grønt hus.dk

EVU.dk

Passiv solvarme i nyere danske boligbyggerier
 

 

Passiv solvarme, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Folkecenterets Skibstedfjord bygning benytter sig af passiv solvarme.

Passiv solvarme, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi