Solkomfurer

Af Nicolaj Stenkjær, oktober 2010

 

Et solkomfur kan anvendes i lande med meget sol til at tilberede mad uden brug af fossile brændsler. Derved spares træ til brænde og der er ingen risiko for at få røg i lungerne eller at blive forbrændt, fordi der ikke er åben ild og dermed ingen røgudvikling.

Der findes mere end 65 forskellige typer af solkomfurer og af dem er der hundredvis af varianter, men de grundlæggende principper i et solkomfur er:

1. Koncentration af lyset for eksempel ved hjælp af spejle for at samle solens energi på et lille område.
2. Solens varme absorberes, for eksempel ved at anvende sort farve.
3. Holder på varmen, eksempelvis glas eller plastic kan holde varmen inde i komfuret.
4. Plastik anvendes til at holde fugt ude.
 
Kasse solkomfurer
Et solkomfur i en kasse kan nå op på 150 °C. Det er ikke lige så varmt som en almindelig ovn, men det er nok til at lave mad over en lidt længere periode. Kasse solkomfuret består af en kasse, der kan være isoleret med krøllede aviser, klude, tørt græs eller lignende. Låget i kasse solkomfuret består af glas og med mørke gryder inde i kassen bliver der hurtigt meget varmt.

Kasse solkomfurer kan være lavet af lokale materialer, eller være fremstillet på en fabrik til salg. Kasse solkomfuret blev opfundet helt tilbage i 1767, men har for alvor vundet udbredelse siden 1970'erne.

Panel solkomfurer
Panel solkomfurer er meget billige solkomfurer, der bruger blanke paneler til at reflektere sollys til en gryde, der er inde i en plasticpose. Panel solkomfurer kan produceres lokalt ved at anvende reflekterende materiale, for eksempel aluminiumsfolie, der er let og kan foldes til opbevaring. Det koster ca. 5 US dollars at fremstille et panel komfur, men man kan også fremstille det helt eller delvist af genbrugsmaterialer.

Sol kedler
Solkedler anvender vakuum solfangerrør til at opvarme vand til kogepunktet.

Solkomfurer med parabolantenner
Parabol solkomfurer kan opnå høje temperaturer og sætter hurtigt maden i kog, men er dyre og kræver en del tilsyn ved madlavningen. Parabol solkomfurer kan drejes til at følge solens bevægelser.

Hybrid komfurer
Et hybrid solkomfur er et solkasse komfur udstyret med mulighed for konventionel opvarmning til overskyede dage eller madlavning om natten. Hybrid solkomfurer er derfor mere uafhængige, men de er også dyrere end andre solkomfurer og de kræver elektricitet eller brændstof.

Fordele ved solkomfurer
Et pålideligt solkomfur kan bygges af almindeligt forekommende materialer på bare et par timer eller købes færdige.

Solkomfurer er billige, måske gratis hvis man bygger dem selv.

Solkomfurer kan bruges til at forberede noget, der kan laves færdigt i en konventionel ovn eller komfur.

Solkomfurer er placeret udenfor og bidrager dermed ikke til uønsket varme inde i husene.

Solkomfurer er godt for sundheden og miljøet. Almindelige komfurer kræver brænde, hvilket reducerer skovmængden. Brænde udvikler røg, som er usund for lungerne og giver mange sygdomme i udviklingslande.

Ulemper ved solkomfurer
Solkomfurer anvendes af omtrent 1 mio. husholdninger, men teknikken har visse begrænsninger, idet det tager længere tid at koge maden, maden smager anderledes og tilberedningen skal finde sted udendørs. Desuden virker denne teknik kun i sollys og ikke når det er overskyet eller mørkt.

Solkomfurer giver varm mad under eller kort efter den varmeste del af dagen, hvor man er mindre tilbøjelig til at spise varm mad. En varm gryde, der holdes isoleret kan dog holde maden lun i lang tid.
Nogle solkomfurer bliver påvirket af kraftige vinde, som køler maden og kan forstyrre solens refleksion.

Links
YouTube 

The Kyoto Box 

Wikipedia

Solar Cooking.org

Byg en solovn

 

Solkomfur, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Simpelt solkomfur.