Albedo effekten

Af Nicolaj Stenkjær, maj 2009, opdateret november 2012

 

Albedo effekten er en betegnelse for et objekts evne til at reflektere sollys, det vil sige kaste det tilbage. Albedo er latin og betyder hvid. Albedo effekten måles på en skala fra 0, som er mørkt, til 1 som er lyst

Når man omtaler Albedo effekten i klimasammenhæng drejer det sig om at jordens temperatur stiger og som følge deraf smelter isen, havene stiger og millioner af mennesker vil få deres liv påvirket i større eller mindre grad.

Albedo effekten er en meget enkel metode til at sænke temperaturen på og det kan opnås på flere måder: dels kan man male tage, veje, fortove og andre store overflader lyse, dels kan man plante planter og træer som giver skygge og en helt tredje ide er at opsætte spejle, som kaster solens stråler tilbage.

Spejle
Forskere har beregnet at 60.000 kvm solreflekterende spejle placeret i ørkner er nok til at køle jorden så meget at klimaforandringerne stoppes. 60.000 kvadrat km er dog et ganske stort areal: det svarer til 1,25 gange hele Danmarks areal, eller at alle mennesker i verden lagde 10 kvm spejle ud på græsplænen eller taget.

Ud over at optage plads er det beregnet til at koste 280 milliarder US Dollars.

En tredje ulempe ved at anvende spejle til at reflektere solens stråler og dermed sænke jordens temperatur er at man ikke får udnyttet den gratis energi, som solen giver.

Den store fordel ved spejle er at de er det mest effektive materiale til at tilbagekaste solens stråler, idet de når op på næsten 100 procents effektivitet.

Spejle som kunstudsmykning
Danskeren Tobbias Godvil deltog i Klima DM med en ide om at udbrede Albedo effekten ved brug af spejle, fordi de er langt det mest effektive materiale til at reflektere solens stråler.

Godvils ide er at spejlene samtidig med at de reflekterer solens stråler skal fungere som kunst.

Interesserede kunstnere eller andre som ønsker at gøre noget aktivt ved klimaforandringerne kan ifølge Godvils ide opsætte spejle på taget, i haven eller et helt tredje sted, evt. som et kunstværk eller udsmykning.

Grønne tage
Grønne tage vil sige at have planter på taget, i Danmark er dette mest kendt i forbindelse med sommerhuse. Se artiklen om grønne tage her.

Store besparelser
Selv om der er tale om lavteknologi, så er der store besparelser at hente. I Californien er det beregnet, at bare det at have lyse fortove kan nedsætte behovet for aircondition så meget, at der kan spares 100 millioner kroner om året. Dette skyldes, at varmen fra fortovene opvarmer luften.

USAs energiminister Steven Chu som har vundet Nobelprisen i fysik vurderer, at hvide tage vil have samme effekt som at stoppe al biltraffik i verden i 11 år, læs mere i Politiken: USA's energiminister vil male tagene vide.

Lavere temperaturer også nødvendigt i Arktis
Temperatursænkninger er ikke bare relevante i varme lande, det er også en nødvendighed i koldere egne som for eksempel på Grønland. Den militære lufthavn i Thule er malet hvid, selv om den ligger meget højt mod nord, fordi jorden under landingsbanen, som normalt er bundet af permafrost, risikere at tø op og dermed kan landingsbanen blive undermineret.

På Grønland hæver man desuden husene fra jorden, for at forhindre husenes varme i at optø permafrosten og dermed risikere at husene synker ned i den bløde jord.

Når sneen smelter i polarområderne falder Albedo effekten, da sne reflekterer sollys helt op til 85 % og bar jord er nede på 15 %. Når først sneen i et område er smeltet tiltrækkes der mere varme og varmeeffekten er selvforstærkende.

Man kan selv mærke Albedo effekten, når man går i mørkt eller hvidt tøj om sommeren – sort tøj tiltrækker varmen og hvidt holder varmen ude.

Links
Wikipedia

Berlingske Tidende

Samvirke

NOAH

The Encyclopedia of Earth

 

 

Oversigt over forskellige materialers Albedo effekt
Havoverflade Albedo = 3,5 %
Lava Albedo = 4%
Sumpområder Albedo = 9-14%
Løvfældende skov Albedo = ca. 13%
Bar jord Albedo = 5-40% (snit = 15%)
Græsområder Albedo = 20%
Sand Albedo = 25 - 30%
Jordens overflade Albedo i gennemsnit = 37-39%
Is Albedo = 30-50%
Skyer Albedo op til 70-80%
Overfladen af Antarktis Albedo = 81%
Sne Albedo = 80 - 85%
Spejle Albedo op til 100%