Opsamling af regnvand

af Nicolaj Stenkjær, september 2010

Opsamling af regnvand, på engelsk water harvesting (vandhøst), handler om at opsamle og akkumulere regnvand. Det opsamlede regnvand kan bruges til vand til husdyr, vanding af planter, toiletskyld eller vask.

Regnvand kan opsamles fra tagene af huse, telte og institutioner, eller fra områder på jorden og kan yde et vigtigt bidrag til vandforsyningen både i udviklede såvel som mindre udviklede lande.

Systemer til opsamling af regnvand er simple at konstruere og kan fremstilles af lokale materialer, eventuelt som genbrug.

Regnvand er de fleste steder af god kvalitet, men nogle tagmaterialer kan være skadelige for menneskets helbred, så regnvand bør for en sikkerheds skyld ikke benyttes som drikkevand.

Vandhøst på jorden foretages som regel kun i områder, der har stor knaphed på vandressourcer.

Lagertankene til det opsamlede regnvand bør være fremstillet af et vejrbestandigt materiale og dækkede af låg for at forhindre fordampning, myg og urenheder i at sprede sig.

Opsamling af regnvand kan forhindre overbelastning af kloaker og reducere presset på grundvandet. I udviklingslande er der ofte langt til vandforsyning og især kvinder bruger mange timer og meget energi på at hente vand. Denne tid kan reduceres kraftigt ved at opsamle regnvandet.

I områder med hårdt vand kan regnvand være bedre end grundvandet til vask og reducere behovet for afkalkning og forbruget af sæbe.

Vandhøst anvendes over hele verden
På Bermuda kræver loven, at alle nye boliger også omfatter opsamling af regnvand til boligens beboere. Flere andre steder har en lignende lov.

I Senegal og Guinea-Bissau har Diola stammen ofte hjemmelavet regnvandsopsamling lavet af lokale, økologiske materialer.

Links
Wikipedia

Rain Water Harvesting.org

FAO