Flexovn/raketovn

af Nicolaj Stenkjær, oktober 2009

 

En flexovn (også kaldet raketovn) er en meget simpel ovn, som kan bruges til madlavning, rumopvarmning og vandopvarmning. Det bruger mindre træ end traditionel åben ild, kan brænde mindre stykker brænde, producerer mindre forurening og kan let konstrueres ud fra billige materialer.

En flexovn giver effektiv forbrænding af brændsel med en høj temperatur ved at sikre, at der er en god lufttilførsel til ilden, kontrolleret anvendelse af brændstoffet og effektiv udnyttelse af varmen. Det har været anvendt til madlavning i mange tredje verdenslande - især de rwandiske flygtningelejre.

Flexovne er velegnede til udviklingslande, fordi de er simple at bygge og materialerne er billige, måske helt gratis. Af samme årsag er den velegnet til selvbyggere i industrilandene, som ønsker at bygge deres egen ovn.
Det har fra starten været meningen, at flexovnen skulle være simpel og let at lave og derfor kan den konstrueres ud fra gamle tindåser, mursten osv.

De vigtigste komponenter i en flexovn er:
• Brændstofmagasin: Her indføres brændet og varmen føres ind i forbrændingskammeret.
• Forbrændingskammeret: I enden af brændstofmagasinet, hvor brændet bliver brændt af.
• Skorsten: En vertikal skorsten over forbrændingskammer giver opdrift som opretholder ilden.
• Varmeveksler: Hertil overføres varmen, ved madlavning er det gryden.

Fordele ved flexovne
- flexovne er lette at bygge selv
- flexovne kan bygges af billige, måske gratis genbrugsmaterialer
- flexovne sparer på brændet
- flexovne er hurtige at lave

I udviklingslande er flexovne et oplagt alternativ, idet de sparer kostbart brænde samtidigt med at det reducerer fældning af skov, reducerer risikoen for at børn kommer til skade ved åben ild, og ikke mindst giver flexovnen mindre røg inden døre, hvilket er afgørende for sundheden – hvert år dør der flere mennesker af røg fra åbne ildsteder end der dør af malaria.

Historie
Dr. Larry Winiarski begyndte at udvikle flexovnen i 1980 og opfandt de grundlæggende principper i 1982. en anden kendt udvikler af flexovne er amerikaneren Ianto Ewans.

Flexovn til rumopvarmning
Når en flexovn skal anvendes til rumopvarmning kan den konstrueres så der skal opvarmes en stor mængde materiale, som holder på varmen og langsomt frigør den, på samme måde som det er tilfældet med masseovne. Flexovne kan indrettes kreativt, for eksempel som en varmebænk, hvor varmen via skorstenen ledes gennem en bænk man kan sidde på. På samme måde kan flexovnen bruges til at opvarme vand og meget andet.

Links

DR Friland

YouTube

Tegninger til flexovn

Billeder af flexovne

Friland

 

Flexovn, Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Tegning af flexovn.